Skip to content

Odrůdy hrušní

Charakteristika zjištěných odrůd hrušní z mapování stromů v roce 2014:

Avranšská – HFC001

Avranšská
Avranšská

Avranšká vznikla ve Francii. Byla vypěstována koncem 18. století. Je to bujně rostoucí odrůda, která na dobrých stanovištích tvoří velké stromy s krásnými korunami. Je středně odolná proti mrazu. Pokud roste v dobrých podmínkách, obstojně odolává i chorobám, zejména strupovitosti. Má ráda teplé kvalitní půdy a chráněné polohy. Plodit začíná brzy po výsadbě, její plodnost je hojná a pravidelná, ob rok hojnější. Plody se sklízí na přelomu září a října.
K jídlu dozrává zanedlouho po sklizni. Déle jak měsíc však nevydrží. Plody jsou střední až větší velikosti, kuželovitě zaobleného tvaru. Barvu mají zelenožlutou, na osluněné straně červenou – často s ostrými přechody mezi barvami. Chuť plodů je kořenitá, trochu trpká, dosti originální, skvělá.


Hardyho – HFC002

Hardyho
Hardyho

Hardyho máslovka pochází z Francie, odkud byla rozšiřována po roce 1830. Vyšlechtěna byla roku 1820. Odrůda je známá také pod jménem Gellertova. Jsou to bujně rostoucí stromy s vysoko sahající korunou jehlancovitého tvaru. Roste zdravě a velmi pěkně. Je to odrůda odolná proti mrazu. Není příliš náchylná k chorobám. Uplatní se i ve vyšších polohách (400–600 m n.m.), ale jen na dobrý půdách. Plody se sklízí v září.
K jídlu dozrají zhruba 14 dní po sklizni, vydrží nejdéle do konce října. Plody Hardyho máslovky jsou velké, z vyšších poloh a horších stanovišť spíše střední velikosti. Jsou šedozelené barvy a často mají skořicově hnědou rzivost na povrchu plodu. Mají skvělou sladší a kořenitou chuť. Dokonale vyzrálé hrušky jsou již od pohledu velmi lákavé. Jsou vhodné jako stolní, na sušení i pálení.


Odrůdy jabloní.